Dacă ai aflat recent că vei deveni mamă, vizita la stomatolog este probabil ultimul lucru la care te poți gândi. Cu toate acestea, dinții și gingiile tale pot fi afectate de sarcină, iar sănătatea orală poate avea repercursiuni asupra dezvoltării optime a bebelușului.
Sarcina și afecțiunile gingivale
Sarcina perturbă fiecare aspect al vieții unei femei, iar segmentul oral nu face excepție. Schimbările hormonale cauzate de sarcină schimbă felul în care gingiile tale reacționează asupra plăcii dentare, cauzând iritații și inflamații însoțite de durere. Cercetările au arătat că sarcina poate crește numărul de bacterii prezente în cavitatea orală, de aceea, menținerea unei igiene corespunzătoare este extrem de importantă.
Grețurile matinale și sănătatea orală
Dacă diminețile-ți sunt ruinate de grețurile matinale, atunci când orice iz puternic poate cauza o reacție neplăcută, spălatul pe dinți poate părea o manevră aproape imposibilă. Dacă vechea pastă de dinți nu mai poate fi abordată, apelează la o pastă de dinți cu o aromă blândă, care ar putea fi lesne tolerată. Dacă nici planul B nu funcționează, încearcă bicarbonatul de sodiu cu apă, pentru a nu renunța total la periaj.
Unul dintre cele mai mari pericole care amenință sănătatea orală este acidul care inundă cavitatea bucală la fiecare episod matinal. Lăsat “nesupravegheat”, acidul va ataca în voie smalțul dinților, iar efectul va conduce la apariția cariilor dentare.
Clătirea imediată cu apă poate înlătura și neutraliza cea mai mare parte din acid, în timp ce periajul dinților după clătire va îndepărta restul.
Indicații și contraindicații
În timpul primului și celui de-al treilea trimestru de sarcină, este recomandată evitarea manoperelor dentare, ca măsură de precauție. Lucrările dentare executate în perioada celui de-al doilea trimestru sunt dovedite ca fiind sigure atât pentru mamă cât și pentru copil.
Radiografiile dentare, pe de altă parte, trebuie prevenite pe toată durata sarcinii.
Există consemnări asupra faptului că femeile însărcinate care manifestă afecțiuni parodontale, sunt mai expuse riscului unei nașteri premature, sau a unui copil subponderal.
Alături de igiena dentară zilnică, adoptă o dietă echilibrată, hidratează-te corespunzător, mestecă o gumă fără zahăr pentru a crește producția de salivă și nu în ultimul rând, vizitează medicul dentist pentru a reduce la minim orice neplăcere sau efect secundar care acompaniază sarcina.
Adaugă un comentariu