Tratamentele stomatologice evoluează, iar tehnicile la care apelăm noi, ca medici dentiști, avansează foarte rapid, așa se face că tratarea canalului radicular, devitalizarea dintelui și plombarea canalelor dentare sunt niște operațiuni care se fac astăzi fără ca pacientul să simtă durere.
Endodonția a cunoscut o dezvoltare majoră în ultimii zece ani, iar rezultatele studiilor efectuate au schimbat protocolul în ceea ce privește tratamentul de canal.
Pentru a-ți face o idee care sunt pașii în ceea ce privește tratamentul de canal trebuie să știi ca:
- În primul rând se anesteziază local zona, pentru a anihila stimulii dureroși, apoi se trece la izolarea dintelui cu o membrană de cauciuc întinsă pe o ramă ce se prinde în jurul dintelui, astfel încât să asigure un câmp vizual propice realizării operațiunii stomatologice.
- Urmează identificarea canalelor și măsurarea lungimii acestora, folosindu-ne de un apex-locator – aparat care ne prezintă cu acuratețe care este distanța pe care o putem parcurge cu acul până la vârful canalului.
- Realizăm apoi operațiunea de îndepărtare a nervului și lărgire a canalului pentru o curățare chimică și mecanică complete, folosindu-ne simultan de sistemul de ace manual și cel rotativ – fără de care curățarea canalelor nu ar putea fi completă.
- Ca etapă finală constă în plombarea canalelor și efectuarea unei radiografii de control pentru a ne asigura că operațiunea a fost realizată cu succes.
Deși este o procedură complexă, situațiile în care apelăm la ea sunt variate și pot avea cauze multiple: de la o carie profundă, care ajunge până la nivelul nervului, până la situația pe care o întâlnim adesea – când pacientul are nevoie de o punte (pod dentar) și, din motive multiple, șlefuirea dintelui nu poate fi realizată fără efectuarea în prealabil a tratamentului de canal.