Vrem să începem acest articol prin a-ți spune că empatizăm cu problema pe care o ai, și știm că vizita la medicul dentist în vederea extracției măselei de minte a survenit ca ultimul pas după o lungă perioadă de chin și durere. Este important să înțelegi că am ajuns în acest punct, tocmai pentru că infecția din jurul dintelui nu a putut fi tratată pe alte căi, iar dinții din jur pot fi semnificativ afectați.
Pentru că ne dorim să știi la ce să te aștepți, vrem să îți spunem exact care sunt pașii pe care îi urmăm înaintea și după extragerea dintelui bolnav. Procesul de vindecare poate dura până la două săptămâni, de aceea, urmează sfaturile pe care ți le oferim pentru a trece cu bine pentru această perioadă.
Măselele de minte, o problemă dureroasă?
De regulă, molarii de minte cresc la vârste cuprinse între 17-25 de ani, iar în cazul anumitor persoane, acești dinți se dezvoltă pe tot parcursul vieții. Molarii de minte cresc în partea cea mai interioară a cavității bucale, având dimensiuni considerabile în raport cu ceilalți dinți. Se întâmplă în multe cazuri să nu existe spațiu suficient în gură pentru ca măseaua de minte să se dezvolte într-o poziție corectă, iar de aici se pornește un întreg lanț de probleme – durere, infecții sau dinți afectați.
După un control, la medicul tău stomatolog, vei primi diagnosticul prin care se va stabili dacă se poate face ceva pentru a stopa durerea, sau extracția este ultima soluție.
Ce se întâmplă după extracția măselei de minte?
Nu vrem să te sperii, însă procesul de vindecare, poate dura până la două săptămâni, iar în funcție de caz, unele persoane pot necesita cusătura gingiei care va ajuta la închiderea rănii. Uneori, intervenția poate provoca vânătăi, umflături – de aceea nu trebuie să te panichezi – pentru că este un proces normal în procesul de vindecare.
Recuperarea va fi graduală, însă vei simți îmbunătățiri zilnic. Iată care sunt etapele procesului de vindecare:
- În primele 24h de la extracție se pot forma cheaguri de sânge
- În 2-3 zile, umflăturile din cavitatea bucală și din zona obrajilor se retrag
- În 7 zile, dacă intervenția a necesitat coaserea gingiei, medicul va putea elimina cusăturile
- În 7-10 zile va dispărea iritarea maxilarului
- În două săptămâni se va vindeca orice urmă de pe suprafața gingiei
Timpul de vindecare este totuși diferit de la persoană, la persoană – de aceea acest proces poate fi mai scurt în cazul tău.
Cum poți grăbi vindecarea?
Există mai multe recomandări, care, dacă sunt respectate, vor grăbi vindecarea post-intervenție. Iată câteva dintre ele:
- În primele 24h evită să periezi dinții din zona afectată
- Evită să clătești gura (în primele 24h)
- Evită consumul de băuturi calde (în primele 24h)
- Evită consumul alimentelor care necesită masticația (în primele 24h)
- Evită consumul de tutun sau băuturi alcoolice (în primele 24h)
După expirarea primei zile, poți clăti gura cu apă de gură cu efect antiseptic.
Ce poți face imediat după extracție?
- Poți aplica o pungă cu gheață la exteriorul obrazului, în dreptul zonei de extracție (10 minute ții aplicată gheața, 10 minute pauză)
- Poți lua anti-inflamatoare – recomandate de medicul tău dentist
- Menține capul într-o poziție cât mai ridicată, pe timpul somnului
Ce puteți mânca?
V-am spus mai sus că este contraindicat consumul de alimente tari, care necesită masticația, de aceea, îți recomandăm consumul de supă, tăiței, ouă, pastă de brânză și în general, alimente moi.
Îți recomandăm vizitarea medicului stomatolog la o săptămână după extracție și o atentă igienă orală, la tine acasă.
Echipa Dentrix este alături de tine, pentru că ne dorim ca zâmbetul tău să fie sănătos și să arate impecabil. Trecem împreună peste toate neplăcerile!
Adaugă un comentariu