Tehnici noi, care schimbă felul în care realizăm protezele dentare. De ce este extrem de importantă pregătirea danturii

Tehnici noi, care schimbă felul în care realizăm protezele dentare. De ce este extrem de importantă pregătirea danturii

Protezele dentare sunt soluția la care apelăm pentru a reda, măcar parțial, normalitatea funcționării danturii. Masticația, mușcătura și simpla acțiune de a vorbi normal sunt doar câteva din dezideratele pe care le urmărim atunci când pregătim terenul pentru implementarea protezelor dentare.

Datorită noilor tehnici apărute în lumea medicinei stomatologice, pregătirea dinților existenți în vederea încorporării lucrărilor protetice este realizată cu foarte mare atenție și precizie. În clinicile Dentrix, specialiștii noștri au adoptat cu succes tehnica șlefuirii cu prag, despre care vrem să vorbim în cele ce urmează.

Șlefuirea cu prag a dinților

O lucrare protetică dentară poate să se mențină în cavitatea bucală numai dacă marginile sale se adaptează intim, perfect la dinții care au fost șlefuiți în acest scop.

În cazul lipsei unui dinte, confecționarea unei punți dentare presupune șlefuirea dinților vecini (se îndepărtează câțiva milimetri din fiecare față a acestor dinți – grosimea variază în funcție de materialul ales), urmată de acoperirea acestora cu coroane dentare pe care se lipește un dinte fals ce înlocuiește dintele pierdut.

Pentru ca marginile coroanei să nu lezeze gingia și pentru a nu reține alimentele, este bine ca bontul dentar (dintele șlefuit), la nivelul zonei dinspre gingie, să fie preparat cu prag. Aceleași principii tehnologice sunt adoptate și în cazul îmbrăcării unui singur dinte.

Această tehnică presupune folosirea unor freze speciale și a unor tehnici de frezaj pe care medicul stomatolog și le poate însuși în mulți ani de practică. Șlefuirea unui dinte cu prag necesită un timp mai îndelungat în comparație cu șlefuirea unui dinte în varianta clasică. Un alt motiv pentru care cei mai mulți stomatologi preferă să șlefuiască dinții prin metoda clasică (șlefuirea tangențială) este acela că pentru amprentarea dinților șlefuiți cu prag sunt necesare materiale de fidelitate foarte mare care au prețuri foarte mari.

Ce este pragul gingival?

Pragul gingival este o suprafață orizontală care formează un unghi de 90 de grade cu axul lung al dintelui. Pragul este asemănător unui jgheab. Pe suprafața acestuia se sprijină marginile lucrării protetice. Principalul avantaj al șlefuirii dinților cu prag este existența unei limite evidente între marginea lucrării și dintele șlefuit.

Mai ales în cazul restaurărilor ceramice (lucrări din porțelan), lățimea mare a pragului oferă un sprijin adecvat, iar lucrările sunt mai rezistente la forțele masticatorii.

Metoda șlefuirii cu prag este mult mai bună din punct de vedere parodontal, în sensul că terminația preparației dintelui este foarte precisă și atunci inclusiv adaptarea lucrării dentare poate fi foarte precisă, ceea ce va menaja gingia de orice fel de iritație. Astfel, va exista o continuitate între rădăcina dintelui și marginea lucrării.

În cabinetele Dentrix, medicii noștri se specializează în mod constant, învățând tehnici nou apărute, pentru ca rezultatele să fie spectaculoase și de lungă durată. Pe lângă acestea, materialele pe care le folosim sunt de înaltă calitate, iar durata de viață a lucrării fiind semnificativ îmbunătățită. Nu ezita să apelezi la noi pentru rezultate de excepție, pentru că noi am făcut din zâmbetul tău, misiunea noastră.

Adaugă un comentariu