Boala de care suferă 50% din populația adultă a țării. Dușmanul tăcut al sănătății orale
Dacă nu doare, atunci nu merg la medic. Aceasta pare să fie filosofia după care se ghidează marea majoritate a românilor în ceea ce privește verificarea stării lor de sănătate, iar prevenția rămâne o acțiune secundară în educația sanitară de bază a populației adulte. În cele ce urmează vrem să îți prezentăm o serie de cauze care generează boala de care suferă peste 50% din populația adultă a României.
Boala gingiei, numită și parodontoză, este cauza principală a pierderii dinților, atunci când este lăsată netratată. Vestea bună este că astăzi, datorită tratamentelor avansate, aplicate cu succes pe o serie întreagă de pacienți, parodontoza poate fi ținută sub control, iar efectele sale, diminuate pe cât posibil – astfel încât pierderea dinților să nu fie ultimul pas care ”încununează” boala gingivală acută.
De la gingivită la parodontoză
Dar haideți să o luăm cu începutul, pentru a face ulterior și o autoanaliză care poate depista în fază incipientă dacă suferi sau nu de parodontăză. Boala gingiei este tare ”alunecoasă”, fiind o afecțiune care progresează și se dezvoltă pe ”nesimțite”, iată de ce: primul stadiu al bolii, numit gingivită, are loc atunci când placa bacteriană nu este îndepărtată de la baza dinților.
Gingiile roșii și umflate sunt primul semnal că gingivita își ”face de cap” cu dantura ta, vestea bună este că, potrivit informațiilor furnizate de Institutul Național de Medicină Complementară, acest stadiu al bolii este 100% reversibil, dacă pacientul începe o curățare temeinică a cavității bucale – prin periaj și curățare a dinților cu ață dentară – precum și cu un detartraj profesional, făcut la cabinetul medicului dentist. În clinicile Dentrix (fie că optezi pentru cabinetul Dentrix Avantgarden3, fie că optezi pentru clinica din Tractorul) poți beneficia de un detartraj profesional, precum și de o spălare profesională a danturii, cu o pastă de dinți bogată în fluor.
Însă, dacă alegi să ignori aceste ”prime semnale”, gingivita avansează, iar efectele sale asupra stării danturii ajung să anunțe parodontoza. Toxinele generate de placa bacteriană adunată, nu doar că afectează țesutul gingival, ci și osul și ligamentele care susțin dintele. În momentul în care boala începe să ”mănânce” din os și țesuturi, dinții încep să se miște, necesitând intervenție chirurgicală asupra lor, iar dacă nu mai pot fi salvați, atunci trebuie extrași. Cu toate astea, chiar și în cazurile avansate ale parodontozei, nu trebuie să recurgem la acest ”ultim gest”.
Tratamentul nechirurgical
Primul pas la care poți apela este conservarea – un tratament non-chirurgical, numit Scalarea și plantarea rădăcinilor. Dentistul începe realizarea acestui tratament prin răzuirea și îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului de pe dinți și rădăcini, apoi se continuă prin netezirea suprafețelor dentare, pentru a preveni depunerile bacteriene. Această procedură poate necesita vizite repetate la cabinetul medicului stomatolog, iar dacă pacientul nu suportă durerea, medicul stomatolog poate realiza o anestezie locală.
După finalizarea etapei de curățare completă și netezire a suprafețelor dentare, pacientul trebuie să revină la cabinet după o săptămână, pentru o evaluare a situației: dacă dinții și gingiile răspund tratamentului, sau dacă este necesară o altă intervenție.
Dacă este nevoie de tratament suplimentar, Societatea de Parodontologie din România aduce în discuție o serie de operațiuni care pot stopa sau diminua evoluția bolii parodontale:
Procedura de diminuare a ”buzunarelor”
După scalarea și plantarea rădăcinilor, dacă țesutul gingival nu îmbracă dintele așa cum ar trebui, ești candidatul unei diminuări a ”buzunarului” gingival. Prin curățarea și astuparea acestei distanțe dintre gingie și dinte, medicul stomatolog reușește să îndepărteze infecția bacteriană și să sigileze locurile osoase afectate, oferind țesutului gingival posibilitatea de a se reatașa de osul sănătos.
Grefe gingivale
Rădăcinile expuse din cauza retracțiilor gingivale pot fi acoperite cu grefe gingivale realizate din țesut gingival prelevat din bolta palatină, sau altă sursă viabilă, și sunt utilizate pentru a acoperi rădăcina unuia sau mai multor dinți afectați. Prin această procedură se sigilează rădăcinile dinților care erau expuse mediului bacterian, reducând sensibilitatea și protejându-le de la degradare.
Proceduri regenerative
Implantarea grefelor osoase reprezintă o procedură chirurgicală care are ca scop final creșterea osoasă, într-un loc în care locul a fost distrus de boala parodontală. În timpul acestui tratament, dentistul va elimina placa bacteriană, va curăța temeinic locul, apoi va realiza implantul osos fie cu os natural, fie cu os sintetic în locul în care osul a fost afectat de parodontoză.
Mentenanță și periodicitate în ținerea sub control a bolii
Orice pacient care a trecut printr-un tratament de estompare, vindecare a bolii parodontale știe că importanță vitală în stoparea dezvoltării bolii o constituie îngrijirea meticuloasă a cavității bucale. Curățenia orală este o parte extrem de importantă în orice plan de tratare al bolilor parodontale, de aceea noi, la Dentrix, vrem să te facem conștient de importanța pe care trebuie să o acorzi către această procedură: fie că vorbim despre spălatul pe dinți, fie că vorbim despre curățarea lor cu ață dentară, sau clătirea gurii cu apă de gură – toate aceste elemente țin bacteriile și germenii la distanță.
Sfaturi de la medicii Dentrix, pentru tine
Dincolo de aceste proceduri, sau etape prin care trecem pentru tratarea bolii parodontale, vrem să mergem mai departe și să te sfătuim să ai grijă de întreg stilul de viață. Dacă fumezi, încearcă să renunți la acest obicei, dacă mănânci alimente bogate în zaharuri și carbohidrați, de asemenea, încearcă să diminuezi procentajul acestora din alimentația ta, iar vizita în clinicile Dentrix să fie făcută cu regularitate.
Ținem la sănătatea ta, de aceea ne pasă și vrem să ai un zâmbet sănătos, frumos și cuceritor!
Adaugă un comentariu