În termeni medicali i se spune xerostomie și este efectul care poate ascunde mai multe afecțiuni. Însă haideți să mergem la originile sale, pentru a-i înțelege impactul asupra stării de sănătate. Xerostomia înseamnă că în cavitatea bucală nu există suficientă salivă, astfel încât aceasta să fie hidratată și umedă.
Semne și simptome
Fiecare dintre noi s-a confruntat cu această senzație, din când în când, însă atunci când lucrurile persistă, acesta este un semn care poate indica mai multe afecțiuni. Pentru a te ajuta să identifici această problemă în cazul tău, sau persoanelor apropiate, vrem să îți oferim mai multe indicii pe care să le iei în seamă:
- O senzație lipicioasă și de uscăciune în cavitatea bucală și gât
- Dificultate în masticație, înghițire, gust sau vorbire
- O senzație de arsură sau căldură în gură
- O limbă uscată și încărcată
- Buze crăpate
- Gingii iritate
- Respirație urât mirositoare
Cauze
Senzația gurii uscată are loc atunci glandele salivare nu funcționează corespunzător. Unii factori declanșatori includ starea de nervozitate excesivă, stresul, medicația puternică, îmbătrânirea, terapiile împotriva cancerului, dar acest simptom este și întâlnit și în cazul bolii autoimune Sjogren.
Acest sindrom autoimun se declanșează în momentul în care leucocitele atacă glandele salivare, sudoripare și lacrimale. Această boală cauzează senzația de ochi uscați, gură uscată, oboseală cronică și dureri articulare. Însă rămânând la nivelul cavității bucale, netratarea acestei boli va genera apariția gingivitei și ulterior, pierderea dinților.
Diagnosticarea corectă
Cauzele generatoare ale acestui efect sunt multiple, de aceea o diagnosticare corectă te poate salva de efectele neplăcute, care pot declanșa, la rândul lor o serie de alte afecțiuni. Dacă te confrunți cu această senzație persistentă, mergi la un consult medical, pentru a ști cu exactitate ce trebuie să faci.
Însă, îți oferim și o serie de pași și sfaturi care te pot feri de această neplăcere:
- Aportul de apă sau băuturi neîndulcite pe parcursul zilei trebuie să atingă cei 2l recomandați de medicii nutriționiști;
- Evită consumul de băuturi bogate în cofeină (cafea, ceai sau băuturi carbogazoase);
- Fă o vizită medicului stomatolog pentru a-ți oferi o serie de sfaturi și produse care te pot ajuta să ai o cavitate bucală hidratată;
- Mestecă gumă de mestecat fără zahăr, pentru că aceasta îți stimulează salivația;
- Evită sau renunță la consumul de băuturi alcoolice sau tutun, pentru că acestea usucă gura în exces;
- Evită consumul de zaharuri sau alimente bogate în carbohidrați;
- Pe timpul nopții, utilizează un umidificator al aerului din cameră.
Tratament
Tratamentul acestei senzații neplăcute este în funcție de factorii care au generat-o, așadar, consultul medicului este obligatoriu – fie că mergi la medicul generalist, fie că optezi pentru consultul medicului tău stomatolog, aceștia îți vor face o anamneză corectă.
Dacă senzația gurii uscate este cauzată de medicamentația prescrisă, atunci medicul va decide schimbarea acesteia, sau schimbarea dozajului.
Dacă glandele tale salivare produc salivă, însă nu îndeajuns, atunci medicul stomatolog îți poate prescrie o serie de medicamente sau suplimente care vor ajuta glandele salivare să producă suficientă salivă.
În clinicile Dentrix îți putem oferi sfaturi despre produsele pe care le poți achiziționa – precum apa de gură, sau pasta de dinți – care stimulează secrețiile glandelor salivare.
Adaugă un comentariu