Experimentezi adesea dureri de cap când te trezești? Ai fost observat sau te-ai auto-observat cu maxilarele încleștate? Conștient sau nu, ai putea suferi de bruxism.
Bruxismul, cunoscut și ca scrâșnitul dinților, este o condiție ce afectează 30 până la 40 de milioane de copii și adulți în SUA și rămâne una din afecțiunile epocii moderne.
Pentru a înțelege mai bine mecanismul de funcționare al bruxismului, cauzele apariției și cum îl putem combate, am adunat mai jos toate informațiile de care ai nevoie.
Semne și simptome
- Contracții ritmice ale mușchilor masticatori
- Un sunet de scrâșnet noaptea, care poate deranja somnul persoanei de lângă tine
- Mușchii masticatori sunt încordați sau dureroși
- Dizlocare frecventă a articulației temporo-mandibulare
- Migrene
- Deteriorarea vizibilă a dinților și afectarea gingiilor
Cauze
Unii experți consideră bruxismul un obicei, în timp ce alții îl atribuie următoarelor:
- Stress, anxietate, frustrare sau furie
- Malocluzie (se produce atunci când poziția dinților pe maxilare nu se aliniează corect)
- O complicație a bolii Parkinson sau Huntington
- Rar, ca efect secundar ale unor antidepresive
Prevenție și tratament
În cazul în care bruxismul este condiționat de stres, tehnicile și terapiile relaxante sunt de mare ajutor. O altă unealtă de ajutor ar fi renunțarea la stimulente ca nicotina și cafeina.
Ca tratament, cea mai simplă soluție este utilizarea unei gutiere pentru bruxism, un adevărat gardian pe timp de noapte, ce va preveni scrâșnirea dinților în timpul somnului. Intervenția medicului tău stomatolog ar putea fi necesară pentru a restaura integritatea dinților tociți, pentru a menține forma și dimensiunea potrivită fiecăruia.
Dacă experimentezi și tu o formă ușoară sau severă de bruxism, apelează la un consult specializat. Bruxismul poate eroda smalțul, lăsându-l vulnerabil în fața sensibilității dentare.
Adaugă un comentariu