În ultima perioadă a adolescenței și prima perioadă a vieții de adult ne ies ultimii dinți – cunoscuți în popor sub denumirea de ”măsele de minte”. Însă contrar denumirii lor, generează o mulțime de probleme – chiar și pentru aceia dintre noi care au o sănătate orală excelentă. Atunci când apar problemele cu acești dinți, cel mai adesea, medicii dentiști recomandă extragerea lor, însă acest lucru nu este neapărat cea mai înțeleaptă decizie.
Încercăm să vă explicăm, în acest articol ce ar trebui să faceți și cum să vă bucurați de o dantură perfectă chiar și după apariția ”măselelor de minte”.
Ne ajută ”măselele de minte”?
”Măselele de minte” ar putea fi la fel de folositoare ca orice alt dinte, dar pentru că sunt localizate în spatele gurii, nu au suficient de mult spațiu pentru a crește. Foarte dese sunt cazurile în care ”măselele de minte” cresc strâmb, sau își fac loc pe lângă ceilalți dinți, venind ca un al doilea rând de dinți.
Potrivit informațiilor furnizate de Colegiul Medicilor Dentiști din România, nouă din zece pacienți români au cel puțin o ”măsea de minte” care a crescut necorespunzător.
În ce cazuri trebuie să recurgem la extragerea lor?

Sunt cel puțin trei circumstanțe nesănătoase în care medicul dentist ar putea recomanda extragerea lor:
- Atunci când dinți sănătoși ar putea fi afectați de creșterea necorespunzătoare a ”măselelor de minte”;
- Atunci când ”măselele de minte” sunt puternic cariate sau infectate din cauza faptului că periajul dentar nu este realizat corespunzător;
- Bacteriile din jurul ”măselelor de minte” ar putea fi cauza bolilor parodontale care ar putea afecta acești dinți;
Care este timpul potrivit pentru extracția lor?
Dacă vreuna din ”măselele tale de minte” a cauzat probleme celorlalți dinți, dacă este cariată sau infectată din cauza periajului precar și are risc crescut de infecție, atunci este momentul să îți programezi o vizită la medicul tău stomatolog.
Este recomandat ca deciziile cu privire la acești dinți să fie luate în imediata apropiere a creșterii lor, deoarece rădăcinile lor nu sunt încă pe deplin formate, iar osul din jurul lor nu este atât de dens. Acest lucru înseamnă că, în cazul extracției nu există pericolul ca dinții din vecinătate sau nervii acestora să fie distruși sau afectați în timpul extracției.
Când să îi păstrăm?
S-ar putea să fii suficient de norocos și să ai o ”gură mare” care să le permită ”măselelor de minte” să crească în voie, fără a afecta ceilalți dinți. Cu toate acestea, trebuie să continui obiceiul de a merge regulat la cabinetul stomatologic pentru controlul de rutină, deoarece trebuie să te asiguri că nu sunt cariate, iar curățarea lor zilnică este eficientă.
Noi, la Dentrix, sfătuim pacienții care au ”măselele de minte” sănătoase să le acorde o atenție sporită, iar dimineața și seara să folosească ața dentară și dușul bucal, clătind la final cu o apă de gură anti-bacteriană pentru a reduce bacteriile ce pot genera apariția bolilor gingivale.
Dacă simți că ceva este în neregulă la nivelul ”măselelor de minte” te sfătuim să mergi și să îți faci o radiografie pentru a vedea ce este în profunzime.
Sperăm că ți-am oferit o imagine completă despre ceea ce trebuie să faci cu ”măselele tale de minte”, iar la Dentrix te așteptăm pentru un control de rutină să ne asigurăm că zâmbetul tău este perfect.
Adaugă un comentariu