Toate plantele verzi produc zahăr prin intermediul fotosintezei, procesul prin care plantele transformă energia solară în hrană. Dintre toate tipurile de plante, sfecla și trestia conțin cele mai mari cantități de zahăr, fapt pentru rămân alegerile de top în scopul extragerii. Rezultatul emis de oricare din cele 2 plante este identic cu cel găsit în forma pură atunci cand mușcăm dintr-un fruct sau dintr-o legumă.
Chimic vorbind, zahărul (sucroza) este un carbohidrat ce deține în componența sa, 2 molecule: glucoza și fructoza. Combustibil esențial pentru creier, carbohidrații reprezintă principala sursă de energie a organismului.
Calul troian al cariilor
Cavitatea orală este populată în mod natural de bacterii. Aceste bacterii adoră să se hranească cu zahăr, iar cand li se oferă ocazia, sărbătoresc festinul prin descompunerea lui în acizi care distrug smalțul dinților. Un consum ridicat al dulciurilor crește aciditatea în interiorul cavitații bucale de aprox. 100 de ori. Acest lucru determină o demineralizare a suprafaței dentare, iar în lipsa unui agent alcalin imediat care să neutralizeze pericolul, “terenul”devine gazda perfectă a cariilor. Un exemplu concludent îl reprezintă bomboanele – pietre prețioase ale copilăriei, al căror efect este extrem de dăunător datorită contactului prelungit cu dinții.
Suspendarea ostilităților
Pe langă diminuarea consumului de alimente bogate în zahăr, stimularea fluxului salivei este o metodă recomandată pentru a ajuta scăldarea dinților în substanțe minerale benefice. Stimularea salivei se poate realiza prin includerea fructelor și legumelor bogate în fibre în dieta de zi cu zi, precum și mestecare unei gume fără zahăr.
Igiena orală corectă, alăturată unei alimentații sănătoase și echilibrate, contribuie la sănătatea dinților și a întregului organism.
Nu uitați de vizitele regulate la stomatolog, organul cel mai abilitat în stabilirea un acord de pace între “pârât” și „reclamant”.